Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Žirafa

28. 1. 2007


Žirafa je najvyšším zvieraťom, dosahuje výšku až do 6 m a hmotnosť 800 – 1300 kg. Pasie sa na afrických savanách južne od Sahary. Žije v menších skupinách, samce po celý rok súperia o miesto v skupine. Pária sa neobmedzene, samica je rujná každé dva týždne, čo samec spozná z jej moču. Oplodnená samica vrhá po 15 mesiacoch gravidity jedno mláďa s hmotnosťou 50 – 70 kg. Kresba na tele žiráf sa líši podľa oblastí, v ktorých žijú. Dlhé nohy a krk im umožňuje spásať lístie aj z vysokých stromov, ale napájanie nie je pre žirafu veľmi pohodlné.