Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Uškatec štíhly

8. 2. 2007

Uškatec štíhly obýva celé tichomorské pobrežie Severnej Ameriky až po Južnú Ameriku. Dorastá do dĺžky 1,7-2,2 metra, je útly a štíhly.

Vďaka tomu, že ide o veľmi hravé a okrme toho aj učenlivézviera, možno ho často vidieť na predstaveniach v cirkuse alebo zoologickej záhrade. Samce sú tmavšie ako samice a mláďatá a okrem toho majú na hlave rohovitý hrebienok. Potravou uškatcov sú ryby, sépie a chobotnice. Žijú v skupinách a pravidelne vychádzajú na súš.

Na rozmnožovanie sa zhromažďujú samce na kalifornských stanovištiach. Svoj revír označujú až po príchode samíc a narodení mláďat. Desaťdňové mláďatá prechádzajú do vody. Päť až šesť mesiacov pijú materské mlieko. Ich prirodzenými nepriaťeľmi sú kosatky dravé a niektoré žraloky.  

Obrazek