Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Ťava

28. 1. 2007

Ťava dvojhrbá
(Camelus ferus bactrianus)

Hmotnosť: 600 - 1000 kg
Výška: 190 - 230 cm
Sociálna štruktúra: žijú v malých skupinách - háremoch, ktoré tvoria samice s mláďatami a jeden statný samec, v čase párenia obe pohlavia vylučujú z dvoch záhlavných žliaz mazľavý sekrét
Gravidita: 12 -14 mesiacov, samica rodí  jedno mláďa
Dojčenie: 1 - 2 roky aj keď mláďa je schopné prijímať tuhú potravu už 14 dní po narodení
Dospievajú: samice v 3 - 4 rokoch, samci v 5 - 6 rokoch
Dožívajú sa: 40 rokov
Obýva: divá forma ťavy dvojhrbej obýva len malú časť vnútornej Ázie - púšť Gobi
Zvláštnosti: nemajú žlčník, pohlavný úd samca smeruje dozadu, preto párenie prebieha v ľahu, hospodárenie s vodou - celé dni nepotrebujú vodu, umožňuje im to zásoba tuku v hrboch, pri premene tuku sa uvoľňuje vodík spája sa s kyslíkom a vzniká voda, jeden 40 kg hrb zabezpečuje svojmu nositeľovi viac ako 40 l vody. Ťava dokáže okrem toho prispôsobovať svoju telesnú teplotu vonkajšiemu prostrediu - so stúpajúcou teplotou okolia stúpa aj ťave telesná teplota až na 40 st. C, naopak pri nočnom ochladení jej teplota klesá na 34 st. C. Takto ťava zabraňuje odparovaniu vody z tela. Nepotí sa a jej krv má stálu hustotu. Ďalšou zaujímavosťou je hustá vlnitá srsť na hrboch, ktorá spolu s tukom tvorí izolačnú vrstvu a chráni ťavu pred suchom, teplom, slnkom aj chladom. Ťavu neprekvapí ani púštna búrka. Má proti vniknutiu piesku do pľúc vymyslený dômyselný aparát - uzatvárateľné nozdry