Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Puma

28. 1. 2007

Puma americká

(Puma concolor)

Dĺžka tela tejto mačkovitej šelmy je okolo 180 cm, chvost má dĺžku 60 – 90 cm. V kohútiku dosahuje výšku 56 – 78 cm a celková hmotnosť pumy sa pohybuje od 30 do 100 kg. Žije samotársky, jej teritórium má rozlohu približne 50 km2. Obýva celú Ameriku od polopúští, cez dažďové lesy až po vysokohorské oblasti. Samica je po oplodnení gravidná 92 – 96 dní. Rodí 2 – 4 mláďatá s hmotnosťou 1,5 kg. Mláďatá dospievajú v 1,5 až 2 rokoch života. Puma sa dožíva 15 až 18 rokov. Loví rôzne živočíchy až do veľkosti jeleňa, často aj hospodárske zvieratá, preto ju človek takmer vyhubil. Zvláštnosťou je, že má zadné nohy dlhšie ako predné, výborne šplhá po stromoch a dobre sa pohybuje po skalách.