Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Pískavka stepná

8. 2. 2007

Pískavka stepná patrí tiež k hlodavcom. Dnes sa ešte vyskytuje v stepiach od južného Ruska až do Strednej Ázie. V minulosti bol tento druh rovnako ako ostatné druhy pískaviek rozšírený v Európe až do Anglicka.

Na rozdiel od amerických foriem, ktoré sú veľké 28 cm, Pískavka stepná nemá chvost a má drobné zaoblené myšie uši. Hlas pískavky je nápadne vysoký a piskľavý, z čoho pochádza aj jej meno. Pískavky žijúv kolóniách, ktoré bývajú od seba viac menej vzdialené, podľa množstva potravy,ktorá je k dispozícii. Svoje revíry označujú výlučkami z lícnej žľazy. Zdá sa, že vo vnútri kolónií existuje hierarchický poriadok.

Pískavky sa živia iba stepnými rastlinami, z ktorých si vytvárajú zásoby. Zásoby sušia na slnku ako farmári seno, než ich odnesú do svojich stavieb.

Mláďatá sa rodia podľa životného priestoru neskoro na jar alebo v lete. Vždy sa ich naraz rodí viac.

Autor fotky : Ondrej Tlach
                    http://www.myanimalsworld.com