Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Ocelot

10. 4. 2007

Vek: v zajatí 20 rokov
v přírodě 7-10let

Hmotnosť: 1,5-16kg

Dĺžka: 0,5-1m

Chvost: 30-45cm

Rozšírenie: juh USA až stredná a Južná Amerika

Výrazným rozlišujúcim znakom tohoto druhu sú tmavé rozety a škvrny usporiadané v reťazoch na tele. Životný štýl ocelota je typický pre mačkovité šelmy, má nočnú aktivitu, žije osamotene, šplhá na stromy.Je to prispôsobivý druh s širokým rozsahom výskytu, obýva trávnaté kraje, bažiny i lesy väčšiny typov. Živí se velkým množstvom druhov potravy, hlavne malými hlodavcami, ale tiež vtákmi, jaštericami, rybami, netopiermi i väčšími zvieratami, napríklad opicami, korytnačkami, mladými jeleňmi, pásovcami a mravenčiarmi. Brezosť trvá 79-85 dní, vo vrhu sú priemerne 3 mláďatá.Samice sa rozmnožujú od veku dvoch rokov, samci asi od veku dva a pol roku.

ocelot_titul.jpg (22013 bytes)