Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Medveď hnedý

5. 2. 2007

Medveď hnedý bol v minulosti v stredoeurópskych lesoch veľmi rozšírený.. V mnohých krajinách sa pokladá už od 19. st. za vyhubeného, posledného medveďa v Čechách zastrelili v roku 1864. V severnej a východnej Európe a aj na Slovensku však medveď hnedý prežil. Predpokladá sa, že niektoré jedince prešli znova aj do západnej Európy. Medveď hnedý je všežravý samotár. Jeho potrava sa mení podľa ročných období. Živý sa rastlinami alebo živočíchmi:iekedy sú to bobule a plody stromov, inokedy zasa drobné zvieratá, zdochliny alebo ryby. Všetky medvede však nadovšetko milujú med lesných včiel. Ak sa k nemu dostanú, znesú dokonca aj niekoľko žihadiel. Medveď hnedý si na zimu vyhľadáva ležovisko, ktorým je často jaskyňa. Tam spí alebo drieme, nie je to však skutočný zimný spánok. Tam aj medvedica privádza na svet v januári svoje mláďatá