Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Medveď biely

23. 1. 2007

Jeho domovom je Arktída, pobrežie severného ľadového oceánu (nevyskytuje sa na južnom póle). Na rozdiel od iných medveďov sa stravuje hlavne živočíšnou potravou, ktorá je v tých podmienkach dostupná: tulene, mrože, morské vtáctvo a ryby, zdochliny; počas krátkeho leta ju dopĺňajú aj bobule, morské riasy, tráva. Medveď biely (známy aj ako ľadový alebo polárny) je celkovo najväčší druh. Samec váži 350-650 kg, samica do 250 kg; výška je 1,5 m a dĺžka je 2,4-2,7 m. Je dokonale prispôsobený chladnému prostrediu. Podkožný tuk a dlhá dutá srsť ho izoluje a pomáha zachytiť čo najviac tepla zo slnka. Na labách, zospodu pokrytých srsťou, má vypukliny a preliačiny, ktoré mu umožňujú udržať sa lepšie na ľade. Jeho telo je pretiahnutejšie - prispôsobené na plávanie, má malé ušnice a prsty do polovice spojené plávacou blanou.
* Hoci je chránený, lovia ho pytliaci. Populáciu vážne ohrozuje aj znečisťovanie ovzdušia a globálne oteplenie. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

mEDVEĎ BIELY

(žani, 6. 10. 2010 12:55)

Ja mám veľmi rada medveďov bielych. Niektorý ľudia si myslia že medveď je len krvilačná beštia ale nemajú vôbec pravdu.V dnešnej dobe lovia pytliaci medvede najmä pre kožušinu a pre mäso.Nastražia na nich klepce a keď sa medveď chití spanikári .

Re: mEDVEĎ BIELY

(slovenčinárka, 9. 1. 2014 19:00)

*niektorí ľudia