Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Jazvec lesný

5. 2. 2007

Jazvec lesný žije v lesoch a husto porastenej krajine, ale aj v pohoriach až do výšky 2000 m.n.n. Brloh si kope sám silnými hrabavými pazúrmi. Brloh jazveca má mnohé chodby, početné vchody a východy, vzduchové šachty. Táto spiaca komôrka môže byť až 5 m pod povrchom. Jazvec ju vystiela suchým lístím, papradím a machom. Podstielku prináša do spacej komôrky cúvajúc. Často ju obnovuje, tak ako ľudia vymieňajú posteľnú bielizeň. Jazvec je veľmi čistotný. V blízkosti brlohu si dokoncavyhrabáva osobitné diery na výkaly. Na čistenie a brúsenie pazúrov používa kmeň stromu, ktorý je jeho brúskou.

Cez deň jazvec zväčša spí vo svojom brlohu. Za tmy vychádza loviť, žrať a hrať sa. Jeho potravou sú hlavne rastliny: bobule, huby, semená, jablká a tráva. Hubí však aj dážďovky, slimáky, hady, žaby a iné drobné zvieratká. V zime často dlho spí, ale nie je to pravý zimný spánok.

Jazvec a jazvečica žijú v páre. Raz ročne vrhne jazvečica tri až päť mláďat.Mláďatá sú pri narodení slepé a takmer holé. Za šesť mesiacov sú však už samostatné

ZDROJ: obrázok-www.rajec.sk

text: kniha "Zvieratá sveta"